Curiosity

Curiosity

6 augustus 2012 was een hele belangrijke dag voor de ruimtevaart: de Curiosity Rover was geland op de planeet Mars. De weg er naartoe was ongelooflijk spannend en lang. Maar we zijn er, het meest geavanceerde voertuig op Mars ooit! In deze nieuwsbrief iets over de Rover, met de eerste foto’s die Curiosity gemaakt heeft.

Wat is de Curiosity Rover?

De Curiosity Rover is een project van NASA. Het is een voertuig dat in november 2011 is vertrokkken naar Mars. De reis naar Mars was ongeveer 563 miljoen kilometer, dat is ongeveer 14.000 keer de Aarde rond! Het hele project kostte ongeveer 2,6 miljard dollar.

De Curiosity Rover in het lab

Met dit voertuig wil Nasa onderzoek doen naar Mars, en dan met name kijken of daar ooit leven was. Want nu is het waarschijnlijk niet meer aanwezig, maar we denken dat Mars vroeger ook de bouwstenen voor leven had. Er is alleen iets misgegaan… Misschien dat Curiosity overblijfselen vindt van oud leven, en vervolgens kan achterhalen wat er is gebeurd.

De landing

Na de reis van ongeveer 9 maanden kwam de raket waar het voertuig inzat aan bij de planeet Mars. Hier komt echter een nogal groot probleem bij kijken. Hoe krijg je dat voertuig veilig op de grond? Ook Mars heeft natuurlijk zwaartekracht, dus net als bij de Aarde is de landing erg lastig. Op de Aarde heb je nog de atmosfeer, een laagje lucht rond de planeet. Wanneer je dan een parachute uitklapt kun je ervoor zorgen dat je veilig op de grond komt, omdat de lucht zorgt voor wrijving. Dit remt de parachutespringer (of wat dan ook) erg af. Mars heeft die atmostfeer nagenoeg niet, dus een parachute heeft daar nauwelijks zin!

Met de vorige voertuigen die op Mars gezet zijn lostte ze dit op door gewoon een hele grote airbag op te blazen en het voertuig op de grond te laten stuiteren, totdat hij stilstaat. Maar Curiosity was daarvoor te zwaar (het hele voertuig weegt ongeveer een ton), dus moest er iets anders bedacht worden. Eerst zorgt een volledig computergestuurd landingssysteem ervoor dat er een enorme, speciaal gevormde parachute wordt uitgevouwen, dat heeft namelijk wel wat zin. Op het voertuig zaten nog acht raketten, die na de parachute ontbrandden en alles keihard ging afremmen. Vervolgens wordt Curiosity losgekoppeld van die raketten en vliegen de raketten weg, naar een plek waar ze de rover niet lastig kunnen vallen. Hieronder staat een kleine samenvatting van de landing.

Schema van de landing van de Curiosity Rover

Bij de hele landing was er geen mens die hier invloed op had. Alles werd door een computer aan boord van de Curiosity gedaan. Je snapt misschien ook wel dat NASA dit de “seven minutes of terror” (zeven minuten van terreur) noemde. Gelukkig ging de landing nagenoeg perfect, ze zaten ongeveer 2,5 kilometer naast hun doel. Op een afstand van 563 miljoen kilometer is dat best netjes!

De satelliet die de Rover naar beneden bracht had een camera aan boord. Hieronder staat een foto van de afdaling.

Curiosity vanaf de satelliet die hem naar Mars heeft gebracht

De eerste foto’s

Het allereerste wat Curiosity heeft gedaan, is een aantal foto’s van zijn omgeving maken. In het begin nog zwart wit, later ook in kleur. Hieronder staan een aantal foto’s van Curiosity, op chronologische volgorde.

De eerste foto gemaakt door de camera's aan boord Curiosity
De eerste hoge resolutie foto die de Rover heeft gemaakt
Een 360 graden foto
De eerste kleurenfoto in hoge resolutie
Curiosity's uitzicht

En nu?

Na de landing zat Curiosity nog boordevol software voor die landing. Deze moet worden vervangen door nieuwe software, zodat hij zijn werk goed kan doen. Daarvoor moet hij de nieuwe data ontvangen, die vanaf de Aarde wordt verstuurd. Vervolgens moet hij zichzelf 8 uur lang uitschakelen en weer opnieuw opstarten. Weer een zenuwslopend moment voor de mensen bij NASA. Gelukkig is deze update goed uitgevoerd afgelopen dagen (de update begon 11 augustus) en kan hij aan het werk. Graven in het zand, op zoek naar vroeger leven!

En als je nog niet genoeg foto’s hebt gezien: hier is een video van de landing, en hier staan nog veel meer foto’s!

Luc Hendriks's afbeelding

Over Luc Hendriks

Nijmegen http://www.heel.al

Reacties